Головним завданням сучасної української школи є виховати, виплекати справжнього, свідомого українця, патріота держави, компетентну людину, яка легко адаптується в соціумі. Ще відомий вітчизняний педагог Василь Сухомлинський писав: «Патріотизм – серцевина людини, основа її активної позиції».

Прищепити почуття поваги і любові до Батьківщини, її народу, мови, звичаїв, традицій, національного одягу допомагає педагогам використання цінних надбань козацької педагогіки.  Під Покровом Божої Матері козаки не боялися ні вогню, ні меча. Тож недарма Свято Покрови вважається Днем українського козацтва. Згідно Указу Президента України Петра Порошенка 14 жовтня призначено Днем захисників Вітчизни.

 

З нагоди Дня українського козацтвата у Ватутінській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №5 11 жовтня відбулося традиційне свято – посвята в козаки  та козачки.

Педагогічний колектив  Ватутінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 звертає особливу увагу на роль козацької педагогіки у процесі національно-патріотичного виховання молоді, її значущість та важливість. Використання елементів та засад козацької педагогіки лише збагачує та покращує сучасний навчально-виховний процес. Проводячи тематичні виховні заходи, педпрацівники завжди акцентують увагу на таких рисах наших предків, як: правдивість душі, знання ремесел, військовий гарт, шанобливе ставлення до народних пісень, дум, відчуття власної держави, самопожертва, гуманність.

На свято завітали вельмишановні гості – отаман Козачанського куреня «Вільного козацтва» Голуб О.П. та його козаки.

До посвяти в козаки та козачки юні п’ятикласники, семикласники та десятикласники готувалися ще з вересня  і чекали цього дня з великим нетерпінням обираючи назви роїв та речівки.

Ройові козацьких роїв здали рапорти директору школи Крутю В.П., а рій «Хоробрі серця» показав «муштровий впоряд».

Одним із важливих  моментів було освячення  святим отцем  Петром учасників святкового дійства. А потім, всі ройові підходили  по черзі  до атамана, який тримав у руках шаблю та ікону, ставали на одне коліно та давали клятву, цілуючи прапор, що любитимуть Україну, поважатимуть  Батьківщину, гордо нестимуть звання козака. А щоб не забували обіцянки, писар бив тричі всіх батогом по спині, щоб перевірити, чи справжні вони козаки.

Урочисті продовжилися концертною програмою, а це були пісні у виконанні новоспеченого козачка Майданського Назара, сучасний український танок у виконанні учнів 9 класу Сподобаєва Івана та Петрової Анни. Приємно вразив  виконанням музичних українських творів ансамбль сопілкарів «Дивограй Катеринопільської дитячої музичної школи під керівництвом викладача Добровольської  Н.М.

Із захопленням присутні спостерігали за майстер – класом, який продемонстрували вихованці  школи  «Кіокушин – карате».

А на останок батьки роїв пригостили всіх козаків смачним кулішем, варениками, пирогами та напоями.

Методичний кабінет

Лєдок Л.В.

Від Admin