З 18 по 20 лютого 2014 року горів Майдан, свистіли кулі снайперів і у вічність відходили сповнені сил та наснаги українці, які відстоювали ідеали демократії, права і свободи людини, європейське майбутнє України.

Згадати події Революції Гідності та в скорботі схилити голови 20.02.2019  у сквері «Пам’ять» зібралися представники виконавчого комітету, відділу освіти, закладів освіти та жителі міста.

У своїй промові міський голова Олександр Лисюк зазначив, що в ті лютневі дні на Майдані пліч-о-пліч стояли люди різних національностей, які були переповнені бажанням жити у вільній країні. На мирну акцію протесту приїздили люди з різних регіонів України і не знали, що Майдан буде злитий кров’ю, що на небеса відійде сотня молодих, сповнених життєвих сил українських синів і дочок. В народі цю сотню наречуть «Небесною», бо кожен із них заплатив за свої переконання найвищу ціну – життя. 104-м Героям Небесної Сотні Президент України Петро Порошенко посмертно присвоїв звання Героїв України. Ми у вічному боргу перед матерями й батьками загиблих за те, що вони виростили мужніх синів і доньок, і перед дітьми, які втратили батьків.

Небесна Сотня зібрала своїх орлів з усіх куточків України. Не оминула гірка доля й Черкащину. Для Максима Горошишина, Юрія Паращука, Юрія Пасхаліна, Андрія Саєнка, Віктора Чернеця та Віталія Смоленського події Революції Гідності стали роковими. Вони не були героями, вони були звичайними людьми, за свої ідеї, переконання і віру в європейське майбуття нашої країни віддали найцінніше – своє життя.

Учні та вихованці навчальних закладів беруть участь у заходах, що відбуваються в області, місті з нагоди вшанування пам’яті загиблих під час масових акцій протесту в Україні.

20.02.2019 о 12:00 год учнівська молодь долучилася до проведення флешмобу «Хоч душі в вічність відійшли, та пам’ять в серці не згасає…».

В цей день у всіх навчальних закладах  діти  виконували Державний Гімн України, запалювали свічки та вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.

 

       В закладах загальної середньої освіти проведено:

  • виховні години: «Небесна сотня – то в душі вогонь», «Вічна пам’ять синам України, що стали героями в наших очах», «Революція гідності: ідеали демократії, європейське майбутнє України» (ЗЗСО №1), «Пам’яті трагічних днів» (ЗЗСО №2), «Зима, що нас змінила», «Громадянський подвиг людей, які виступили на захист демократичних ідей Героїв Небесної Сотні» (ЗЗСО №5), «А Сотню вже зустріли небеса…» (ЗЗСО №6);
  • патріотичну годину пам’яті «Ви першими стали за гідність, за волю» (ЗЗСО №5);
  • урок пам’яті «Історія одного телефона» (ЗЗСО №6);
  • години спілкування: «Революція гідності. Я стверджуюсь» (ЗЗСО№1), «Зима, що нас змінила» (ЗЗСО№2), «Небесна сотня у наших серцях», «Хай палають свічки пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні» (ЗЗСО №5), «Небесна Сотня в пам’яті народній», «Майдан: усна історія» (ЗЗСО №6);
  • засідання круглого столу: «Вони помирали, щоб жила Україна…» (ЗЗСО № 5), «Відродження нації. Як це було?» (ЗЗСО №6);
  • відеоперерва: «Всім серцем вірили  вони у кращу долю…»  (ЗЗСО      № 1);
  • дискусія «Герої нашого часу» (ЗЗСО №6).

Організовано:

  • тематичні полички до вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні: «Живим уклін – загиблим слава» (ЗЗСО №1), «Небесна Сотня» (ЗЗСО №2), «Героям Небесної Сотні присвячується…» (ЗЗСО №5), «Майдан: Герої не вмирають» (ЗЗСО №6);
  • перегляд відеороликів про події на Майдані під час Революції Гідності: «Добровольці Божої чоти», «Майдан», «Зима, що нас змінила» (ЗЗСО №1);
  • патріотичні читання «Тебе я любив. І любив Україну, вона, як і ти, у мене одна» (ЗЗСО №5);
  • інформаційні хвилинки у музеї школи біля інсталяції «Небесна сотня» (ЗЗСО №2);
  • перегляд документального фільму «Небесна Сотня. Зима, що нас змінила» (ЗЗСО №2);
  • перегляд презентацій: «Уже ніхто не знищить Україну, в тобі, в мені, у кожному із нас…» (ЗЗСО №5);
  • інсталяцію в фойє школи «Небесня сотня. Пам’ятаємо…» (ЗЗСО №2).

В закладах дошкільної освіти проведено виховні заходи та виставку дитячих робіт на тему «Діти бажають миру!».

В закладах позашкільної освіти проведені виховні заходи та конкурс дитячого малюнку на тему «Ми за мир!», виготовлено сувеніри «Ми любимо тебе, Україно! ».

 

Хочеться в цей день всім побажати мирного неба,

достатку та злагоди у кожній родині,

 і щоб ніколи не згасала віра

в щасливе майбутнє нашої держави.

Методист методичного кабінету

відділу освіти з виховної роботи

Лєдок Л.В.

Від Admin