Навчальний семінар для педагогічних працівників,
зарахованих до кадрового резерву керівних кадрів м. Ватутіного
«Службові документи: оформлюємо грамотно»

У наш час практично всі члени суспільства залучені до сфери офіційного спілкування, тому кожній освіченій і культурній людині конче потрібні знання й навички побудови, оформлення, складання документів. Саме цій проблемі  було присвячено навчальний семінар для педагогічних працівників, зарахованих до кадрового резерву керівних кадрів м. Ватутіного, який відбувся 27 лютого 2017 року у залі засідань відділу освіти Ватутінської міської ради. Підготувала та провела семінар у формі презентації  методист з питань кадрової роботи методичного кабінету Бойко Валентина Юріївна.

Заняття пройшло під девізом:

Знай: папери в житті – не химери,
І не плід канцелярій нудних:
Ділові необхідні папери
У стосунках  людей ділових.

Д.Білоус

Під час семінару були розглянуті наступні питання: вимоги до тексту службових документів; найважливіші їх ознаки; схема службових документів; усталені звороти,  які використовують  для  службових документів; словниковий склад службових документів; загальноприйняті скорочення та абревіатури; особливості складання та написання протоколів, заяв,  доповідних та пояснювальних записок.

Цікаво пройшла «Ділова гра». Учасники семінару під час роботи в групах  побували в ролі «редакторів», «кореспондентів», «коректорів», «діловодів» та мали змогу на практиці перевірити знання й навички побудови, оформлення, складання документів.

Підсумки семінару були підведені за круглим столом. З побаченого та почутого всі присутні  зробили висновки про те, що:

  • уміння правильно оформити та складати тексти документів – запорука професійного успіху фахівця;
  • хороший документ – це діловий папір, в якому вдало поєднуються стандартні мовні засоби, й такі, що не регламентовані традиціями діловодства;
  • підготовка тексту документа, правильно побудований текст, вдалі формулювання визначають ефективність впливу документа на читача;
  • «Мовний достаток» складається не з рясноти слів, а з їх точності й доречності. Слова могутні ліки, але хто зловживає ліками, той отруює і себе, і життя близьких.

Від Admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *