Славна і багата історія нашого народу. Героїчну сторінку в неї вписали козаки- запорожці, степові рицарі, оборонці української землі. Запорізька Січ завжди існувала за своїми правилами і законами, дотримувалася власних (вироблених століттями) форм організації осілого і похідного життя. Багато з цих оригінальних звичаїв і традицій стали символами української ідентичності й тому заслуговують на особливу увагу. Тож, 25 лютого на базі Комунального закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів «Ватутінський ліцей № 5 Ватутінської міської ради Черкаської області» було проведено інтелектуально-пізнавальну гру  «Побут козаків».

Козаки  та берегині мали нагоду збагатитися знаннями про те, хто міг бути козаком, які прізвиська і чому були в козаків, який носили одяг та аксесуари.

Гру провели класні керівники Василь Божко та Людмила Арутюнян, учасниками якої стали рої «Соколи» – 6 клас та «Нащадки козаків» – 7 клас.  Гра складалась із  чотирьох раундів, від кожного рою виступала команда з  п’яти осіб.

В першому раунді рої  переглянули історичний відеоматеріал  про побут козаків, зокрема, як приймали в козаки, чому новоприбулим давали прізвиська  і яким було повсякденне  життя наших славних предків. Рої «Соколи» та «Нащадки козаків» отримали інтелектуальні завдання і почалася гра-змагання.

В другому раунді діти дізналися про козацьке вбрання: шаровари, сорочка, пояс, шапка, чоботи. Якими вони були в часів козаччини, з чого виготовлялися, яке значення мали. Виконали завдання.

В третьому раунді йшлося про козацькі аксесуари. Учні почули та побачили багато цікавого про козацьку зачіску, вуса, сережки та люльку.

В нашому ліцеї помаленьку

Юні джури підростають.

Вони люблять Україну

І пісень вкраїнських знають.

Останнім раундом гри стало  «Козацьке  караоке».  В четвертому пісенному раунді всі члени  роїв взяли участь. Рої «Соколи» та «Нащадки козаків» заспівали  козацькі  пісні: «За світ встали козаченьки», «Ой, на горі та й женці жнуть», «Козацькому роду нема переводу», «Їхали козаки».  Цей раунд провела  вчитель  музичного мистецтва Інна Коломієць.

Козаки були кмітливими, дотепними, любили байки та гумор. Прикрасили гру – змагання  вірші та гуморески Петра Ребра «Запорожці», «Кого боявся Сірко», «Нащо вуса козакові» у виконанні Дениса Лисяного та Євгенія Прудиуса (учні 7кл.), Лащевського Тимофія та Ковтуна Владислава (учні 6 кл.).

Підсумки гри підвів директор ліцею Василь Круть, подякувавши організаторам та учасникам і вручивши Грамоти роям.

Ми є спадкоємцями великого культурного народу, продовжувачами його традицій та звичаїв. І щоб виконати своє призначення, ми повинні ґрунтовно вивчати основи культурної спадщини, передавати їх молоді і пам’ятати, якого роду ми діти.

Хай кожен з вас своїми добрими справами і вчинками доведе, що козацькому роду нема переводу!

 

Методичний кабінет відділу освіти

Від Admin