Довгоочікуваний відпочинок в пришкільних таборах

27 травня на базі закладів загальної середньої освіти міста Ватутіне розпочали роботу 5 таборів відпочинку з денним перебуванням. Відпочинком охоплено 558 школярів, що становить 35,2 % від загальної чисельності дітей віком від 7-16 років. Тривалість зміни з 27.05.2019 по 13.06.2019.

Для вихованців організовано двохразове гаряче харчування, вартість якого складає 22 грн на день.

За рахунок коштів бюджету м. Ватутіне  у таборах  відпочивають 132 дітей пільгового контингенту – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, діти із сімей учасників АТО, діти з малозабезпечених та багатодітних сімей.

Упродовж 14 днів діти матимуть змогу здійснити безліч захоплюючих екскурсій, переглянути кінофільми та театральні вистави, пограти в спортивні ігри та забави, відвідати музеї.

На базі закладів відпочинку функціонують 6 літніх мовних таборів, для 140 дітей. При формуванні загонів,  враховувався вік вихованців, рівень підготовки дітей.

Вихованці мовних таборів удосконалюватимуть комунікаційні навички розмовної практики.

 Головним завданням роботи пришкільних таборів є створення безпечних та комфортних умов для дітей під час відпочинку. Для вихованців розроблено різноманітні конкурсні програми, спортивні змагання, віртуальні подорожі до країн світу. Заплановано багато цікавих екскурсій до установ культури і мистецтва, співпраця з позашкільними навчальними закладами.

Пришкільний табір «Веселка»

Пришкільний відпочинковий табір «Веселка» розпочав свою роботу з 27 травня 2019 року на базі Ватутінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5. Загальна кількість – 105 дітей. Перший день роботи й відпочинку дітей в таборі був організаційний. Вихованців ознайомили з режимом дня, планом роботи та надано їм пропозиції щодо розподілу доручень,  вибору активу, розучування девізу та речівок загону. А також виготовлення колажів та плакатів з назвами загонів.

28 травня 2019 року відбулося відкриття табору «Веселка» зі святкової лінійки, презентації загонів табору та концерту за участю представників усіх загонів. Присутні з великим задоволенням слухали веселі пісні про літо, жартівливі гуморески про шкільне життя й дивилися запальні сучасні танці. Відкриття табірної зміни відбулося цікаво та яскраво. Кожен день, проведений у таборі, за планом роботи запланований бути пізнавальним, корисним, вражаючим та емоційно позитивним.

29 травня 2019 року  – День кіно. Цей день у табірній зміні «Веселка» минув для загонів «Спарта» й «Живчики» з цікавістю та захопленням від переглянутої фантастичної стрічки: «Притягнення».  Фантастика в книгах або кіно згодом часто перевтілюється в реальність. Бесіда перед переглядом фільму на тему: «Чи ми єдині у Всесвіті?» зацікавила дітей. Сюжет кінострічки змусив задуматися над тим, що ми можемо бути не одні в космосі, крім того, земляни – люди, які мають всі проблеми: війни, біди, нещастя через свою злість та ненависть, повинні змінитися, інакше з ними не готові спілкуватися  інші цивілізації, якщо вони в майбутньому могли б зустрітися… Діти  2, 3, 4 загонів: «Fire», «Smile», «Водограй» отримали задоволення від переглянутого анімаційного японського мультфільму «Тоторо – мій сусід».

29 травня  діти  загону «Дружба» здійснили подорож до столиці рідного краю та відвідали Водно-інформаційний центр, стадіон імені Валерія Лобановського, а також розважальний дитячий центр «Світ професій». Поїздка дала можливість дітям дізнатися головне про складову життя – воду, помріяти про перегляд футбольних матчів у місті Києві та задуматися про важливість кожної професії у житті людей. День був насичений неповторністю подій та дитячих вражень.

Дзвінкоголосим, гомінким, радісним, веселим, дружнім, чудовим, незабутнім, трудовим та цікавим був день, проведений учнями в пришкільному таборі «Веселка»,  30 травня – День дозвілля. Програма відпочинку була різноманітною: загони «Smile», «Cпарта» та «Водограй» здійснили пізнавальну екскурсію до Ватутінської пожежної частини, де   ознайомилися з особливостями нелегкої і відповідальної професії  рятувальника; опанували правила  дотримання протипожежної безпеки. Особливе захоплення викликали тренувальні заняття з фізичної підготовки рятівника та змагання на швидкість одягання захисного одягу.

Для загонів «Дружба» та «Fire» вчитель музики Коломієць І.І. провела цікаву гру «Вгадай мелодію в країні мультляндії». Вихованці взяли участь у конкурсі малюнків на асфальті «Зустрічаємо літо». Загін «Живчики» фантазував і творив. Вони отримали завдання придумати й намалювати фарбами фантастичну істоту. Під час презентації слід було розповісти її місце проживання, улюблене заняття та назву. Кожен цього дня знайшов заняття до душі. Відпочинок у таборі не тільки веселий і цікавий, а й корисний і пізнавальний.

З нагоди Міжнародного Дня захисту дітей 31 травня дітям міста Ватутіного, зокрема й вихованцям оздоровчих таборів загальноосвітніх навчальних закладів, на центральній площі було влаштовано: святковий концерт «Ранкова зірка», розважальні ігри, конкурси та театральну виставу «Ще одна історія Попелюшки». Відсвяткувала це Свято й табірна зміна «Веселка». Після закінчення концерту діти взяли участь у конкурсі малюнків «Світ моїх прав», відвідали вокальний гурток та прослухали цікаву пізнавальну інформацію під час проведення виховних годин: «Конвенція ООН про права дитини» й «Захисти себе», які провели соціальний педагог та практичний психолог Ватутінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5.

У загоні «Спарта» між командами «Гучі» й «Адідас» було проведено музичний конкурс, який складався з трьох етапів: «Музичний тест», «Музичний крокодил» і «Впізнай виконавця». В запеклій боротьбі з рахунком 12:11,5 перемогу в цьому конкурсі одержала команда «Адідас». Крім того, частина загону провела репетицію казки «Ріпка» на сучасний лад, а друга частина –  здійснила похід до міської дорослої бібліотеки.

У таборі «Веселка» 3 та 4 червня відбувся День творчості й День мистецтва. Креативність дітей завжди була, є й буде на вищому рівні, аніж у дорослих. Тож і придумали День творчості й День мистецтва для дітлахів, аби вони проявили свій потенціал. Людські творчі здібності – це і є мистецтво.

Мистецтво, з яким наші діти зустрічаються повсякчас – це музика, слово, живопис, конструювання чи моделювання… І на кого з вихованців не поглянеш – бачиш, що росте маленький талант. І хто, як не вчителі-митці зобов’язані його розвивати, помітивши в малечі…

Діти на шкільному подвір’ї 3 червня змагалися в конкурсі “Ми юні художники”. На асфальті було продемонстровано різноманітність фантазій дітей… Різні малюнки говорили про веселий настрій, чудові дитячі мрії, знання героїв сучасних мультимедійних фільмів. Вихованці табору також намалювали чудові малюнки про літо з яскравим сонечком… У конкурсі серед учасників перемогла дружба. А ще веселою подією цих двох днів для дітей табору став похід до Ватутінської дитячої школи мистецтв. Майстри закладу підготували дуже насичену та цікаву музичну програму для гостей. Крім дорослих, також і юні вихованці  школи мистецтв показали свої таланти. Всі були в захваті від талантів, здібностей обдарованих дітей й дорослих та із захопленням слухали музичні композиції. Ведуча святкового концерту закінчила дійство музичною вікториною, цікавими загадками про музичні інструменти…

Окрім планової роботи, діти щодня в табірній зміні заповнюють дозвілля створенням колажів, боді-артом, іграми в класах, спортивному майданчику пришкільного табору, а також походами до міського парку, де на них завжди чекають відпочинок, цікаве спілкування з однолітками та затінкова прохолода…

Від Admin