З метою виховання в учнівської молоді патріотизму, любові до України, поваги до народних звичаїв, традицій, національних цінностей українського народу, формування навичок здорового способу життя, зміцнення духовного і фізичного здоров’я школярів в  період з 13.05.2019 по 15.05.2019 року відбувся І міський етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Заступник міського голови Таїсія Дудник, відкриваючи міський етап гри наголосила, що саме з метою виховання у молодого покоління українців відданості Батьківщині та українському народу, готовності обороняти рідну землю, бути фізично розвиненими та духовно багатими проводиться міський етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Сучасна молодь,  має здобувати знання, уміння і навички, які потрібні захисникам Вітчизни. Побажала командам – роям  успіхів і наполегливої боротьби у змаганнях, хорошого настрою і згуртованості у боротьбі за перемогу.

Як відомо, гра представляє собою добровільне об’єднання дітей для виконання  певних завдань, набутих учасниками в процесі занять за програмою гуртків «Джура»  та інших форм позакласної роботи  здобувачів освіти, тому і підготовка команд – роїв лягла на заступників директорів із виховної роботи та вчителів предмета «Захист Вітчизни».

На І етапі змагань брали участь  5 роїв – 40 учнів закладів загальної середньої освіти міста, а саме: Ватутінська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 1 – рій «Січ» , Ватутінська загальноосвітня школа  І-ІІІ ступенів № 2 ім.М.Ф.Ватутіна – рій «Легіон», Ватутінська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5 – рій «Стрільці», Ватутінська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5 – рій «Хоробре серце» та Ватутінська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 6 Рій «Патріот».

Напружена програма гри «Джура» вимагала від учасників значних фізичних навантажень та високих морально-вольових якостей, гідних справжніх джур.

Розпочалися змагання з конкурсу «Впоряд» – стройової підготовки учасників. Для участі у І етапі гри рої підготували: атрибутику (назва, емблема, ройовий клич – девіз), командну форму – однострій. Оцінювався зовнішній вигляд, організованість.

             (рій “Легіон”)

                (рій “Патріот”)

   (Рій “Стрільці”)

     (Рій “Січ”)

       (Рій “Хоробре серце”)

Високу якість виконання впорядових наказів та маршової патріотичної пісні продемонстрували: рій «Стрільці» (ЗОШ № 5) – І місце, рій «Патріот» (ЗОШ №  6) – ІІ місце, рій «Хоробре серце» (ЗОШ № 5) – ІІІ місце.

В інтелектуальному конкурсі  «Відун» на  знання історії України, доби козаччини, українських військових формувань різних епох, сучасних збройних сил України, брали участь всі учасники роїв. Найкращі знання показали учасники рою «Патріот» (ЗОШ № 6) та рою «Січ» (СШ № 1) – І місце, рою «Легіон» (ЗОШ № 2) та  рою «Хоробре серце» (ЗОШ № 5) – ІІ місце.

Змагання «Рятівник» проводилися у вигляді тестування та практичного завдання, свою вправність у наданні першої долікарської допомоги та проведенні рятувальних робіт продемонстрували всі рої.

Роївці правильно та чітко надали першу медичну допомогу при закритих переломах верхніх та нижніх кінцівок, доправили потерпілого на ношах до місця призначення. Переможець визначався за швидкістю та правильністю надання допомоги – рій «Легіон» (ЗОШ № 2) та рій  «Патріот»  (ЗОШ №  6).

Для проведення ІІ етапу військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») рої підготували творчо-мистецький конкурс «Ватра», який передбачав звіт під назвою «Слава героям». Кожен рій представляв театралізоване дійство.

Всі учасники роїв  дивували своїми мистецькими талантами. І місце поділили рій «Легіон» (ЗОШ № 2) композиція «Сини Небесної Сотні» та рій «Стрільці» (ЗОШ № 5) композиція «Слава героям через віки»,

ІІ місце – рій «Хоробре серце» (ЗОШ № 5) композиція присвячена тим хто не діждав своїх солдат «Обійми мене..».

Згідно умов проведення конкурсу «Добре діло» учасники роїв підготували звіти про проведені добрі справи за 2018-2019 навчальний рік, а саме: участь у благодійних акціях, «Малюнок солдату», «Оберіг воїну АТО»; загальношкільні акції: «Милосердя», «Серце до серця», «Відкривай Україну», «Чисте шкільне подвір’я», «Посади дерево, кущ та квітку»; збір продуктів харчування та одягу для багатодітних та переселених родин; впорядкування та вшанування пам’ятних місць, участь у меморіальних заходах, допомога волонтерських загонів ветеранам праці та війни. Цікаві та насичені різними  добрими справами  звіти  свідчать про те, що в освітніх закладах ведеться плідна волонтерська робота. Найкращі звіти про виконання завдань під гаслом «Добре діло» надали команди «Січ» (СШ № 1) та «Легіон» (ЗОШ № 2),  «Стрільці» (ЗОШ № 5) та «Патріот» (ЗОШ № 6).

У ІІІ етапі гри високим рівнем фізичної підготовки в змаганнях силової боротьби «Перетягування линви»  відзначився рій «Легіон» (ЗОШ № 2) та рій «Стрільці» (ЗОШ № 5), командне орієнтування з технічними етапами рій «Легіон» (ЗОШ № 2) та рій «Січ» (СШ № 1).

Роївці гри «Джура» продемонстрували спритність та вміння під час збирання та розбирання палатки.

Продемонстрували влучність під час проведення змагань «Стрільби із пневматичної зброї».

Результати участі в конкурсах та змаганнях гри «Джура» свідчать про високий рівень підготовки роїв.

Змагання пройшли напружено, дружно та цікаво, при активній підтримці вболівальників. Рої демонстрували свою майстерність, винахідливість, ерудицію, фізичний гарт та військову вправність у різних видах змагань на звання кращих нащадків козацького роду.

За рішенням суддів І міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри «Сокіл» («Джура») у загальнокомандному заліку місця розподілилися в такому порядку:

      І місце – рій  «Легіон»  (ЗОШ №  2)

      ІІ місце – рій  «Патріот»  (ЗОШ №  6)

      ІІІ місце – рій  «Стрільці»  (ЗОШ №  5).

В закладах  загальної середньої освіти приділяється належна увага військово – патріотичному  вихованню молоді та юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадянської позиції.

Всі команди – учасники міського етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри «Сокіл» («Джура») відзначені грамотами виконавчого комітету Ватутінської міської ради.

Особливу подяку висловлюємо ТОВ “Комбінат Баранкових виробів”  за  солодкі подарунки переможцям дитячо-юнацької військово-спортивної патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Методист методичного кабінету

відділу освіти

Ватуінської міської ради

Лєдок Л.В.

Від Admin