«Починаємо реформу,  яка на десятиріччя

визначить освітній ландшафт України.

Ми прагнемо побудувати суспільство

освіченого загалу. Ключовим виховним

елементом стане приклад учителя, який

покликаний захопити дитину».

 

Міністр освіти і науки України

Лілія Гриневич

З вересня 2018 року всі першокласники мають навчатися за Новим Державним стандартом початкової освіти в Новій українській школі. Це і пошуково – діяльнісне навчання, це і такі методики, які передбачають відповідне обладнання, перенавчання вчителів. Попри важливість якісного освітнього середовища, для навчання дітей все ж основним у реформі є якісне підвищення кваліфікації вчителів.

Сучасний вчитель – це професіонал, який знаходиться у постійному творчому пошуку, а також у пошуку відповіді на актуальне проблемне питання «як навчати школярів?». Сучасному вчителю необхідні гнучкість і нестандартність мислення, вміння адаптуватися до швидких змін умов життя. А це можливо лише за умови високого рівня професійної компетентності, наявності розвинених професійних здібностей. Конкурентоспроможний фахівець – це особистість, яка є дослідником, творцем нових знань, проектувальником свого життя.

    

Зміни, передбачені реформою НУШ, неможливі, якщо над ними працюватиме хтось один, потрібні спільні зусилля вчителів, батьків, директорів, місцевої та центральної влади.

   

Серцем змін є вчитель. І найважливіше – це підвищення кваліфікації і їхня здатність переключитися з авторитарної педагогіки на педагогіку партнерства. Звичайно, вже сьогодні в  місті є педагоги, які так працюють і не чекають особливих вказівок згори. Але для нас важливо, аби кожна дитина відчула на собі правильне природо – відповідне навчання.

Відповідно наказу МОН №34 від 15.01.2018 року створені групи тренерів для підготовки вчителів майбутніх першокласників. Тренери педагогів Звенигородського району та міста Ватутіного, а це 42 особи, є Клопотенко Ніна Григорівна, методист відділу освіти Ватутінської міської ради та Красуцька Любов Леонідівна, методист районного методичного кабінету відділу освіти Звенигородської районної державної адміністрації.   Типова освітня програма підготовки учителів передбачає очно – дистанційну форму навчання. Очна форма організовувалася протягом лютого – травня тренерами, а дистанційна відбувалася  на сайті студії онлайн – освіти ЕdEra. Обов’язкова частина складалася з очних сесій -– тренінгів для роботи за Новими програмами – 60 годин та дистанційного курсу – 60 годин.

Учителі Ватутінських шкіл пройшли очні та дистанційні курси підвищення кваліфікації і отримали Сертифікати, щоб озброєними новими методиками заходити до дітей першого класу. Бажаємо педагогам Нової української школи Стоколяс Н.Г., Лагутіній С. Ф., Клопотенко Н.Г., Шаповал В.М., Дрючило О.О., Макаренко А.П.,Олійник Т.О., Холошвій Л.А. натхнення та радості від спілкування з майбутніми першокласниками!

 

Методист відділу освіти Ватутінської міської ради Н.Г.Клопотенко.

Від Admin