З метою покращення якості харчування в закладах освіти громади та з огляду на реформування системи харчування освітніх установ, відділом освіти проведено аналіз стану харчування в закладах освіти Ватутінської міської територіальної громади та запропоновано перспективу його покращення.
Станом на 01.02.2020 заклади освіти налічують:
– КЗ «Ватутінський ліцей №1», учнів 337;
– КЗ «Ватунський ліцей №2», учнів 675;
– КЗ «Ватутінський ліце №5», учнів 303;
– КЗ «Ватутінський ліцей №6», учнів 390;
– Стецівський НВК «Загальноосвітній навчальний заклад I-III ступенів – дошкільний навчальний заклад – Мала академія народних мистецтв», учнів 113;
– Юрківська ЗОШ I-III ступенів, учнів 101;
– Комунальний заклад дошкільної освіти № 6 «Світлячок», вихованців 90;
– Комунальний заклад дошкільної освіти № 7 «Сонечко», вихованців 201;
– Комунальний заклад дошкільної освіти № 8 «Зірочка», вихованців 106;
– Комунальний заклад дошкільної освіти № 11 «Теремок», вихованців 74;
– Стецівський НВК, дошкільний навчальний заклад, вихованців 27;
– Чичиркозівський НВК, дошкільний навчальний заклад, вихованців 5;
– Юрківський дошкільний навчальний заклад «Горішок», вихованців 45;
Харчування в закладах освіти громади відбувається із дотриманням норм чинного законодавства:
– ЗУ «Про освіту»; ЗУ «Про повну загальну середню освіту»; ЗУ «Про дошкільну освіту»; ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
– Постанови КМУ від 02.02.2011 № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість»;
– Постанови КМУ від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»;
– Постанови КМУ від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;
– Постанови КМУ від 19.06.2002 № 856 «Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах»;
– Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 № 2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти»;
– Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, затверджений наказом МОЗ від 24.03.2016 № 234;
– Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ від 25.09.2020 № 2205;
– та інших нормативно-правових актів.
Станом на 01.02.2021 у закладах загальної середньої освіти м.Ватутіне із загальної кількості 1705 учнів гарячим харчуванням забезпечено 510 дітей, з них 165 категорійних, в закладах дошкільної освіти м.Ватутіне забезпечено харчуванням 471 вихованців, з них 124 категорійних.
У закладах загальної середньої освіти сільської місцевості Ватутінської міської територіальної громади гарячим харчуванням охоплено:
– Юрківська ЗОШ I-III ступенів, з загальної кількості 101 учень гарячим харчуванням забезпечено 87 дітей, з них категорійних 18 дітей;
– Стецівський НВК, із загальної кількості 113 учнів гарячим харчуванням забезпечено 63 дітей, з них категорійних 11 дітей;
– Юрківський дошкільний навчальний заклад «Горішок», харчується 45, з них категорійних 22;
– Стецівський НВК, дошкільний навчальний заклад, харчується 27, з них 3 категорійних.
Відділом освіти Ватутінської міської ради було проведено аналіз виконання норм харчування по основних продуктах за 2020 рік в закладах освіти м.Ватутіне та зроблено висновок, що воно було незбалансованим (діаграму виконання норм ножна побачити в представленій презентації), кількість вуглеводів та жирів є понаднормовими, а білки не в достатній кількості.
З метою осучаснення шкільного харчування та з огляду на новий Санітарний регламент для закладів освіти, реформи системи шкільного харчування та відповідно до нового «Збірника рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах» Є.В. Клопотенка заклади освіти громади перебувають на стадії розроблення та впровадження перспективного меню відповідно до вимог чинного законодавства. Відповідно до норм діти мають отримувати більшу кількість фруктів, овочів, ягід, злакових, молочних продуктів, м`яса, риби та інших поживних і корисних продуктів харчування.
З огляду на нововведення з меню закладів освіти зникнуть: ковбасні вироби, консерви промислового виробництва, відбудеться значне ЗМЕНШЕННЯ кількості цукру та солі в раціоні дітей.
З метою покращення якості харчування дітей в закладах освіти, виконання вимог чинного законодавства та відповідно до підвищення цін на продукти харчування виникає потреба у збільшенні вартості харчування.
Спеціалістами відділу освіти та дієтичними сестрами закладів освіти було проведено розрахунки можливої вартості харчування:
Для закладів дошкільної освіти при 100% виконанні норм харчування вартість харчування становитиме:
– 37 гривень на одну дитину для дітей віком до 3-х років;
– 55 гривень на одну дитину для дітей дошкільного віку від 3-х до 6 років.
Батьківська плата за харчування дітей у закладах дошкільної освіти міста в розмірі 60% до 3-х років становитиме 22,20 грн., від 3-х до 6-ти років – 33 грн.).
Для закладів дошкільної освіти відповідно до проведених розрахунків при 70% виконанні норм харчування вартість харчування:
– 25 гривень на одну дитину для дітей віком до 3-х років;
– 33,5 гривень на одну дитину для дітей дошкільного віку від 3-х до 6 років.
Батьківська плата за харчування дітей у закладах дошкільної освіти міста в розмірі 60% до 3-х років становитиме 15 грн. в день, від 3-х до 6-ти років – 20,10 грн.).
Для закладів загальної середньої освіти при 100% виконанні норм харчування вартість харчування 3-разового – 55 грн., 1-разового (обід) -19 грн., при 70 % – 33,5 грн. (обід 19 грн.).
З порівняльною таблицею одноденного меню можна ознайомитися в запропонованій презентації.
Доступне, здорове та збалансоване харчування є першоосновою росту та розвитку дитини, заклади освіти громади прагнуть до змін в системі організації харчування.
Шкільне харчування. Презентація (завантажити)