Одним із пріоритетних завдань  дошкільної освіти є збереження та зміцнення здоров’я дітей, формування позитивної мотивації до занять – установок на здоровий спосіб життя.

Значною мірою здоров’я та опірність організму дитини залежить  і від рівня сформованості у неї культурно-гігієнічних навичок. Тому,  у час карантинних обмежень, тема стала актуальною у комунальному закладі освіти №7 «Сонечко» з раннього віку: «Корисно для найменших».

В період пандемії важливу роль для розвитку культурно – гігієнічних навичок відіграють  такі фактори як чистота приміщення, доцільність та зручність у використанні обладнання, посуду, якісне прибирання, провітрювання, естетика організації культурно-гігієнічних процедур.  Режим дня забезпечує щоденне повторення гігієнічних процедур в той самий час, що сприяє поступовому формуванню у дітей навичок і звичок  поведінки.

  

Для успішного виховання культурно-гігієнічних навичок педагог групи №1, Галанська Віта Володимирівна¸ вихователь групи раннього віку,  провела велику попередню роботу та  організувала інтегроване заняття  на тему «Будьмо здоровими!». Тут казкові герої,  Хрюша та Зайчик, показали малятам правила особистої гігієни, розповіли як можна зберегти та зміцнити здоров’я. Але дітлахи не відставали і розкрили свої знання у іграх: «Я можу побачити, почути та спробувати» (робота у групах), «Корисна та шкідлива їжа» (чотири кути),  «Розділи часником та цибульку» (розвиток дрібної моторики), руханка «Вгору – вниз» тощо.

Навчання будь-якому вмінню дитини раннього віку розпочинається з безпосереднього показу дорослого. Педагог протягом всієї подорожі використовувала прийом показу,  супроводжуючи чітким пояснення спершу найбільш суттєвих, а потім другорядних дій. Це допомогло дітям краще осмислити дію  в цілому та запам’ятовувати правила гігієни.

Під час ігор дошкільнята отримали позитивні емоції у процесі засвоєння певних культурно-гігієнічних навичок.

«Ура! Ми будемо тепер завжди здоровими та бадьорими, – вигукнув Зайчик, коли повертався у свою казкову країну!»

Дорослим важливо пам’ятати, що їх власна поведінка в тій чи іншій ситуації має великий вплив і є прикладом для наслідування.

  

Від Admin