ПАМ’ЯТКА БАТЬКАМ ДІТЕЙ, ЯКІ ЧАСТО ХВОРІЮТЬ

Для забезпечення здоров’я своїх малюків батькам необхідно забезпечити деякі оздоровчі заходи вдома, обов’язково порадившись з лікарем дитини – це загартовуючі заходи, збалансоване харчування, профілактичні заходи, прогулянки круглий рік, відповідний одяг дитини у приміщенні.

ЗАГАРТОВУВАННЯ

  1. Рухова гімнастика щоранку замість зарядки – 5 вправ
    • «годинничок» (руки вперед і назад)
    • «півень» (поплескати руками по стегнах – ку-ку-рі-ку)
    • «паровоз» (поперемінний рух рук – чух-чух)
    • «насос» (руки вздовж тулуба з нахилами в сторону – сої!)
    • «вирости великий» (руки вгору і добре підтягнутися на носках – ЧХХ!)
  2. Обтирання шиї мокрим рушником після ранкового вмивання.
  3. Масаж крил носа щоранку після вмивання.
  4. Полоскання рота водою з-під крана після їжі.
  5. Якомога більше перебувати на свіжому повітрі.
  6. Не кутати дитину.
  7. Часто провітрювати кімнату, особливо перед сном.
  8. Мити ноги перед сном прохолодною водою щодня (почати з температури води 28-30°С, поступово знижуючи до 18°С і нижче).

ХАРЧУВАННЯ

Яблука, чорнослив, родзинки, курага, чорна смородина, капуста свіжа і квашена, цибуля, часник, буряк, шипшина.

ПРОФІЛАКТИКА ЧАСТИХ ГРЗ ПРОТЯГОМ 2-3 ТИЖНІВ НАВЕСНІ І ВОСЕНИ

  1. Зрошення зіву настоєм часнику: 2 зубчики часнику заливають 1 склянкою кип’яченої води, настоюють добу, проціджують через подвійний шар марлі, зрошують за допомогою балончика для клізми через 20-30 хвилин після їжі 2 рази на день протягом 2-3 тижнів.
  2. Зрошення зіву настоєм евкаліпта – 1 столова ложка на 1 склянку води – 1 раз на день – 2-3 тижні.
  3. Лікувальні трави (суміш): валеріана, собача кропива, звіробій, м’ята, шавлія: по 1 ч.л. кожної трави змішати, взяти 4 ч.л. суміші, залити 0,5 л. кип’яченої води (киплячій), настояти 20-30 хвилин, процідити, давати по 1 ч.л. 3 рази на день протягом 3-х тижнів (можна до 2 місяців). При анемії додати кропиви, при болях у животі – ромашки, при алергії – череду.
  4. Лікувальні ванни (загальнозміцнюючі) з додаванням трав: ромашки, череди, дубової кори, хвої – через день, 2 рази на рік навесні і восени.
  5. Масаж спини 1 раз на день після перенесеного ГРЗ протягом 3-4 тижнів.
  6. У кімнаті, де перебуває дитина, добре мати кімнатну квітку герань, яка виділяє речовини, що вбивають мікроби і віруси.

ПРОГУЛЯНКИ В ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

Малюків до 3 років виводять гуляти взимку в безвітряну погоду при температурі повітря на вулиці не нижче -15°С. Дітям від 4 до 7 років дозволяються прогулянки до -18°С. У холодну пору року тривалість перебування дітей на повітрі в значній мірі залежить від правильної організації їх діяльності, від створення необхідних умов для фізичних вправ, веселих ігор та розваг.

Для стрибків, вправ на рівновагу необхідно зробити снігові вали, для метання – намальовані мішені.

Спробувати зробити снігові фігури, які допомагають закріпити рухові вміння хлопців: лисиці або ведмедеві дати в лапи корзину, в яку закидають сніжки, між ногами передбачити деяку відстань, щоб дитина могла проповзати.

Вправи на крижаних доріжках цікаві дітям, розвивають у них почуття рівноваги при ковзанні, вміння керувати своїм тілом під час таких рухів.

Хокей. Навчання елементам цієї гри проводиться на сніговому майданчику, обнесеному невисоким сніжним валом. Дітей навчають деяким елементам хокею: вести шайбу ключкою, не відриваючи її від шайби; прокатувати шайбу ключкою один одному, затримувати її, обводити шайбу ключкою навколо предметів і між ними.

Катання з гірки – одне з улюблених і корисних для дітей розваг. Неодноразово піднімаючись в гору, діти тренують серце й легені. З’їжджаючи з гори, вони можуть проробляти багато додаткових рухів, які розвивають спритність, кмітливість, рішучість, координацію рухів. Діти повинні вміти падати при необхідності на бік.

Правила катання по крижаній доріжці:

  • кататися в одному напрямку;
  • кататися з інтервалом;
  • швидко йти з доріжки після ковзання;
  • не перебігати крижану доріжку.

Правила катання з гірки:

  • не кататися на ногах;
  • кататися по черзі;
  • з’їжджати вниз з інтервалом, тільки тоді, коли внизу нікого немає;
  • швидко йти з доріжки після того, як з’їхав з гірки;
  • гальмувати в разі несподіваної появи перешкод.

 

ВИМОГИ ДО ОДЯГУ ДІТЕЙ 3-7 РОКІВ У ПРИМІЩЕННІ ГРУПИ АБО ВДОМА

При температурі 18-20 градусів на дитину одягають бавовняну білизну, плаття з напіввовняної або товстої бавовняної тканини, колготи, для старших дошкільнят гольфи, на ногах туфлі. При 21-22 градусах – бавовняна білизна, плаття (сорочка) з тонкої бавовняної тканини з коротким рукавом, гольфи, на ногах легкі туфлі або босоніжки. При 23 і вище градусів – тонку бавовняну білизну або без неї, легке плаття, сорочку без рукавів, шкарпетки, на ногах босоніжки.

Від Admin